website banner

De deelsessies​​​​​

We bieden in twee rondes (ochtend en middag) totaal 17 deelsessies aan. Kom je naar het congres, dan ontvang je enkele weken voor aanvang een mail met de mogelijkheid om je voor 2 deelsessies in te schrijven.

Ochtend - Ronde 1: 11.45-12.50 uur

1. TEN-T: De impact van EU-wetgeving op ons toekomstig spoor

Het invoeren van EU-wetgeving op ons spoor heeft in de (nabije) toekomst veel impact voor reizigers en vervoer van goederen. Denk aan langere goederentreinen en hogere snelheden op corridors. De EU-verordening voor het Nederlandse deel van het Trans Europees Netwerk Transport ligt hieraan ten grondslag. In deze deelsessie duiken we in het Nederlandse spoornetwerk. Hoe ziet ons spoor er in de toekomst uit? Wat betekent dit voor Nederland? En wat gaan wij hier allemaal van merken?

Sprekers:

Luca Maars (ministerie van IenW)

Evert Verkade (ministerie van IenW)

2. Circulair OV van start

De samenwerkingsafspraken om tot een circulair OV-systeem te komen zijn getekend. De ondertekening van de samenwerkingsafspraken markeert de start van een langjarig traject waarin uiteindelijk in 2050 de gehele OV-sector circulair moet zijn. In deze sessie presenteren we de belangrijkste afspraken, de nulmeting van het materiaalgebruik in de OV-sector en presenteren we een concreet voorbeeld van circulair werken door een vervoerbedrijf.

Sprekers:

Nicole Bakker (Circulair Engine)

Yvonne Boesten (ministerie van IenW)

Age van der Mei (DUINN)

Monique Vloeijberghs (Vervoerregio Amsterdam)

3. Bestuurlijk akkoord Netcongestie en OV

In deze deelsessie wordt dieper ingegaan op het bestuurlijk akkoord Netcongestie en OV. Zowel de energiesector als de OV-sector staan voor een gedeelde opgave. Op initiatief van de ministeries van IenW en Klimaat en Groene groei hebben partijen in het openbaar vervoer en de netbeheerders daarom de handen ineen geslagen en een bestuurlijk akkoord Netcongestie en OV gesloten. Doel van het bestuurlijk akkoord Netcongestie en OV is de continuïteit en de duurzame groei van het openbaar vervoer mogelijk te maken en bij te dragen aan de landelijke energietransitie door het beperken van de netcongestie.

Spreker:

Karin Hoekstra (ministerie van IenW)

4. Waarom raakt het enthousiasme van de OV-reiziger de rest van Nederland niet?

OV-reizigers zijn positief over het ov, maar de bezettingsgraad van het ov neemt maar niet toe. Ook zijn er zorgen over de verschraling van de dienstregeling en de populariteit van reisalternatieven, zoals de e-bike. In deze sessie zoeken we naar oplossingen voor deze knelpunten. We nemen je mee in het Nederlandse reisgedrag, trends en reismotieven. Hiervoor putten we uit het jaarlijkse Landelijk Reizigersonderzoek, de OV-Klantenbarometer en nieuw onderzoek van Ipsos I&O. Denk & praat mee!

Sprekers:

Stan Groenhuis (Ipsos I&O)

Bram Wolf (Ipsos I&O)

5. Een toegankelijke reis: innovaties en praktische hulpmiddelen

In deze sessie krijg je een overzicht van de ontwikkeling van de toegankelijkheid van het OV in de afgelopen decennia en naar de toekomst toe (vooral gericht op mensen met een visuele beperking). Daarnaast bezoek je in deze sessie een kennismarkt. Je vindt daar producten en tools die de drempels om het OV te gebruiken verlagen voor iemand met een visuele, cognitieve of spraakbeperking: toegankelijke klantenservice met Whispp en een Tolkservice; voelbare plattegronden; reizen met Virtual OV; escapekoffer laaggeletterdheid; navigatieproducten Navilens en eZwayZ; de klantreis zichtbaar gemaakt door Bartiméus.

Spreker:

Paul de Nooij (Bartiméus)

6. Waar blijft de reiziger?

Het jaar 2019 was een goed jaar voor het ov. Klopt het dat de pandemie en de daaropvolgende energiecrisis het ov geen goed gedaan hebben? In deze sessie nemen we je mee in de ontwikkelingen in beeldvorming (het imago van het ov) en reisgedrag van reizigers in (en buiten) het ov in de afgelopen vijf jaar. Het verzamelde cijfermateriaal en onderzoek onder burgers geeft inzicht in de ontwikkelingen, kansen en bedreigingen voor het ov. Wat is nodig om het gebruik te verhogen? Na het delen van de inzichten, laten we je kennis maken met het nieuwe ov dashboard van CROW en de mogelijkheden die het biedt met onder andere de Staat van het ov. Welke data zit hierin en hoe kun je deze inzetten?

Sprekers:

René Borsje (DOVA)

Martijn Rotteveel (CROW)

7. Minder hinder voor reizigers, zo kan het!

Ontdek nieuwe, creatieve oplossingen om reizigershinder bij OV-werkzaamheden te verminderen. De komende jaren zullen reizigers te maken krijgen met meer én langdurige werkzaamheden aan het spoor. Out-of-the-box oplossingen zoals snellere busroutes die de reiziger positief verrassen worden gewaardeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Rover. In deze interactieve workshop hoor je eerst de conclusies van het onderzoek. De focus ligt op aan de slag gaan: Samen verrassende en effectieve oplossingen te bedenken om de nieuwe oplossingen te bedenken die reizigers aan hinder minder helpen.

Sprekers:

Freek Bos (Rover)

Naomi Geelen (Rover)

8. Van standaard naar betere reisinformatie (1): de kracht van samenwerking en open data

Tijdens deze sessie willen we het belang van (open) data-standaarden laten zien om de samenwerking tussen een groot aantal partijen te organiseren en zo voor betere reisinformatie te zorgen. Dit doen we op basis van een concrete praktijksituatie: het ontsluiten van actuele lift-statussen. Zodat reizigers die afhankelijk zijn van het gebruik van stationsliften zich goed kunnen voorbereiden op hun reis. ProRail en NS vertellen wat daar zoal bij komt kijken.

Sprekers:

Joost Nagtzaam (NS)

Chiel Overgoor (ProRail)

Middag - Ronde 2: 13.50-14.55 uur

9. Publieke mobiliteit als kans: inzichten uit de interdepartementale verkenning en de weg vooruit

Publieke mobiliteit belooft inwoners om zonder drempels hun bestemming te bereiken en volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Dit vraagt om een beter afgestemd en toekomstbestendig mobiliteitssysteem, waarin openbaar vervoer, doelgroepenvervoer en andere mobiliteitsvormen samenkomen. Dit is niet alleen een kans, maar ook een noodzaak door personeelstekorten, stijgende kosten en demografische veranderingen. In deze deelsessie lichten André Oldenburger van het Ministerie van IenW, en Valentin Schedereit en Damiaan Goetstouwers van Berenschot de uitkomsten van de interdepartementale verkenning toe en bespreken we de vervolgstappen naar een geïntegreerde publieke mobiliteit.

Sprekers:

Reinder Aukes (provincie Flevoland)

Rogier Beenders (Berenschot)

Damiaan Goetstouwers (Berenschot)

André Oldenburger (ministerie van IenW)

Iduna Sanders (ministerie VWS)

Valentin Schedereit (Berenschot)

10. Het imago van het OV: onbekend maakt onbemind?

Het imago van het OV is slechter dan de werkelijkheid rechtvaardigt. Daar hebben we als OV-sector in diverse opzichten last van. Daarom zijn we in 2024 gestart met het Imagoprogramma OV, samen met OVA’s, vervoerders en IenW. Het doel van dit programma is om het imago van het OV significant te verbeteren. Hiermee bereiken we meer reizigers, meer werknemers en krijgen we makkelijker begrip en maatschappelijk en politiek-bestuurlijk draagvlak voor investeringen in het OV. Op een interactieve manier gaan we graag met jullie in gesprek, Er zijn veel maatschappelijke uitdagingen waar juist het OV grote toegevoegde waarde heeft. Hoe krijgen we het OV weer in een positiever daglicht?

Sprekers:

Anna Beerekamp (Vervoerregio Amsterdam)

René Borsje (DOVA)

Michelle Kames (NS)

Esther Wiersma (GVB)

11. Hoe Brede Welvaart zorgt voor een andere blik op de kosten van openbaar vervoer

Openbaar Vervoer wordt vaak geframed als een kostenpost waarop bezuinigd moet worden, terwijl we niemand horen over het exploitatietekort van de wegen in ons land. Toch zijn het allebei delen van het transportsysteem waar de overheid voor aan de lat staat. In deze sessie proberen wij vanuit ‘brede welvaart’ te beredeneren hoe je ov óók zou kunnen neerzetten in mobiliteitsbeleid.

Sprekers:

Marco van Burgsteden (CROW)

Lauren van der Meer (CROW)

12. Eenvoudige adviezen voor aspirant-reizigers

Veel -nog niet- gebruikers ervaren het openbaar vervoer als complex. En daarom zien ze af van gebruik. Dat kan beter! Er lopen allerlei acties om (psychologische) drempels weg te nemen. Eén van de acties belichten we in deze deelsessie: vrijwilligers die mondeling en laagdrempelig uitleg geven over hoe het OV werkt. De regionale verschillen zijn groot. Hoe pakken de regio's dit aan? Wat is de doelgroep en hoe bereik je die? Wat vind jij: welke variant werkt goed, wat kan (nog) beter?

Sprekers:

Hafieda el Aissati (Metropoolregio Rotterdam Den Haag)

Marco Berloth (provincie Overijssel)

Iris Ruysch (Vervoerregio Amsterdam)

Teun Veekens (Trendsportal Noord-Limburg)

13. Wat rijdt vaker dan een tienminutentrein? Een robuuste basis voor de doorontwikkeling van het spoor in Nederland

Het landelijk spoornetwerk is één samenhangend geheel. Op de drukste verbindingen rijden nu al iedere 10 minuten treinen. Vanuit het gezamenlijke programma Toekomstbeeld Openbaar Vervoer is onderzocht hoe dit netwerk in de toekomst aan de vervoervraag kan blijven voldoen, zonder dat dit grote aanpassingen van de infrastructuur vraagt. Dit heeft geleid tot het inmiddels bestuurlijk vastgestelde ”fictieve, eenduidige en periodiek te actualiseren doorgroeireferentie netwerkmodel”. Tijdens de sessie geven we een toelichting op de aanleiding, de inhoud en het gebruik van deze doorgroeireferentie.

Sprekers:

Bart Brenninkmeijer (NS)

Bert van Laar (ministerie van IenW)

Kees den Otter (FMN)

Femke van Wijk (ProRail)

Roel Zijdemans (ProRail)

14. OV-producten: overzichtelijk en betaalbaar

Deze sessie behandelt twee onderdelen die bijdragen aan het wegnemen van drempels voor het gebruik van openbaar vervoer.

Eerst bespreken we hoe het Tarievenhuis Oost, een samenwerking tussen Gelderland, Overijssel, Flevoland en vervoerders, zorgt voor een eenvoudiger reisaanbod en wat dit betekent voor reizigers in verschillende concessiegebieden. Daarna behandelt Mobycon de invloed van ov-tarieven op mensen met een smalle beurs, met aandacht voor financiële belemmeringen, de impact op deze doelgroep, en kansen voor specifieke ov-producten, ondersteund door praktijkervaringen.

Sprekers:

Sjors Bes (Forseti)

Mirjam de Bok (Mobycon)

Gerben Willemse (Provincie Flevoland)

15. Internationale samenwerking over het spoor

Internationale treinverbindingen bestaan al sinds vele jaren, maar gaan gepaard met de nodige complexiteit. In deze sessie nemen we je mee in verschillende mijlpalen, maar ook uitdagingen van internationale treinverbindingen. We staan in het bijzonder stil bij de Drielandentrein, een unieke internationale samenwerking tussen Nederland, Duitsland en België.

Spreker:

Thomas Clemens (Arriva)

16. Een toegankelijke reis: innovaties en praktische hulpmiddelen

In deze sessie krijg je een overzicht van de ontwikkeling van de toegankelijkheid van het OV in de afgelopen decennia en naar de toekomst toe (vooral gericht op mensen met een visuele beperking). Daarnaast bezoek je in deze sessie een kennismarkt. Je vindt daar producten en tools die de drempels om het OV te gebruiken verlagen voor iemand met een visuele, cognitieve of spraakbeperking: toegankelijke klantenservice met Whispp en een Tolkservice; voelbare plattegronden; reizen met Virtual OV; escapekoffer laaggeletterdheid; navigatieproducten Navilens en eZwayZ; de klantreis zichtbaar gemaakt door Bartiméus.

Spreker:

Paul de Nooij (Bartiméus)

17. Van standaard naar betere reisinformatie (2): de kracht van samenwerking en open data

Tijdens deze sessie willen we het belang van (open) data-standaarden laten zien om de samenwerking tussen een groot aantal partijen te organiseren en zo voor betere reisinformatie te zorgen. Dit doen we op basis van een concrete praktijksituatie, namelijk het zichtbaar maken van flexvervoer in de reisinformatie. Flexvervoer is nu helemaal niet of slecht vindbaar in algemene reisinfo-apps. In Brabant wordt daar nu aan gewerkt voor Bravoflex, een concept dat ook voor andere regio’s en flexconcepten een oplossing kan zijn.

Sprekers:

Harold van Heerde (Irias)

Willem de Jong (provincie Brabant)

KENNISSESSIES

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren