Kennissessies
Tussen 11.00 en 15.00 uur worden in twee rondes kennissessies aangeboden over onderwerpen die grotendeels uit Contouren Toekomstbeeld OV 2040 komen. Op de dag zelf kunt u kiezen welke twee kennissessies u wilt bijwonen.
1. OV-knooppunten van de toekomst | Overstappen in 2040
Moderators: Daan Klaase (NS Stations), Susan de Vos (NS Stations), Ans Bouwmeester (ProRail) en Jane Fain (Ministerie IenW)
OV-knooppunten zijn onmisbare schakels in de reis van deur-tot-deur. We stappen er over van het ene vervoermiddel op het andere. Steeds vaker halen we er ook een kop koffie, doen we er een boodschap of spreken we er af met vrienden. Bovendien wonen en werken we er ook graag. Maar wat maakt een knooppunt nu succesvol? En hoe ziet een OV-knooppunt er in 2040 uit? Welke rol spelen MaaS, nieuwe vervoerconcepten en de energietransitie daarin? In een interactieve sessie nemen het ministerie van IenW, ProRail en NS Stations u mee in de reis van de toekomst. Vervolgens gaan we aan de hand van een aantal concrete locaties aan de slag en ervaart u de integrale blik die zo cruciaal is bij knooppuntontwikkeling.
2. Nederland is koploper in innovatie en vernieuwing OV (2x) | Hoe monitoren we deze doelstelling?
Moderators: John Pommer (CROW), Lesly Broekaart (Innovatie Lead RET), Ivo van der Linden (MRDH) en Johan Jacobs (Ministerie IenW)
In Contouren Toekomstbeeld OV 2040 staat als vierde doelstelling: Nederland is koploper in innovatie en vernieuwing in het openbaar vervoer. Dat is waar het in deze sessie om draait. We starten met een inspiratieronde langs diverse innovatieve acties en programma’s en voorbeelden van Nederlandse ov-innovaties. De InnOVatieroute (van RET, MRDH en HTM) en Amsterdam Smart City komen in ieder geval aan de orde. Daarna gaan we in gesprek over het meten van innovatie. Want een doelstelling over innovatie en vernieuwing is een goede eerste stap, maar hoe monitoren we de voortgang en wanneer spreken we van een succes en wanneer niet?
3. Zero emissie OV – gezamenlijk naar circulariteit – ov-infrastructuur
Moderators: Katja Nelissen (ProRail), Peter Bijvelds (Ebusco), Michiel Meurs (Ontwerpbureau FromAtoB), Arend van Dijk (Provincie Noord-Holland /APPM) en Maarten Mulder (ProRail)
De openbaar vervoersector zet flinke stappen richting zero emissie. Treinen, trams en metro’s rijden veelal op groene stroom en zero emissie-bussen worden steeds gewoner in het straatbeeld. Zero emissie is echter meer dan schone aandrijving van voertuigen. Onze CO2-voetafdruk kan ook worden verkleind door slimmer om te gaan met het materiaalgebruik en het maakproces van ov-infrastructuur. Daarom laten experts uit het infra-, bus- en spoorwezen u graag zien hoe circulariteit nu al een bijdrage levert aan een duurzamer openbaar vervoer en bespreken ze graag hoe we dit samen grootschaliger kunnen inzetten in de gehele ov-sector.
4. Fiets en OV: een innovatieve tandem
Moderators: Niels van Oort (TU Delft) en Danique Ton (Fietslab)
Het Smart Public Transport Lab ontwikkelt nieuwe oplossingen en methoden voor planning, exploitatie en beheer van het openbaar vervoer. In het Smart PT Lab wordt op hoog niveau gepassioneerd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd met een praktische relevantie en impactvolle resultaten. Welkom aan boord! In deze kennissessie buigen Niels van Oort en Danique Ton zich samen met u over de kansrijke combinatie van fiets en openbaar vervoer.
5. Bus Rapid Transit (BRT) | BRT brengt je van waar je bent naar waar je wilt zijn
Moderators: Jan van Selm (DOVA), Geert Kloppenburg en Bram Jakobs (student Windesheim)
BRT is een bus-gebaseerd ov-systeem dat – aanvullend op spoorsystemen – wordt gebruikt om grote hoeveelheden reizigers snel en comfortabel te vervoeren. De eerste BRT-systemen ontstonden 50 jaar geleden in Zuid-Amerika en inmiddels wordt BRT in de hele wereld in en tussen grootstedelijke gebieden gebruikt om de vaak immense bereikbaarheidsvraagstukken het hoofd te bieden. Ook in Nederland kennen we sinds de eeuwwisseling steeds meer BRT-achtige systemen. Toch ontstond in het kader van het Toekomstbeeld OV 2040 meer en meer het gevoel dat we de BRT-mogelijkheden in Nederland nog lang niet optimaal gebruiken. Terwijl de mobiliteitsopgave naar verwachting zeer snel groeit. In deze kennissessie verkennen we samen de mogelijkheden van BRT om het bereikbaarheidsvraagstuk op te lossen en gaan we zelf aan de slag om een BRT-systeem uit te werken.
6. Smart Mobility | Slim samenwerken aan kennis en kansen
Moderators: Marco van Burgsteden (CROW), Eric de Kievit (CROW) en Thomas Geier (Vervoerregio Amsterdam)
Onze mobiliteit is volop in beweging. Willen we Nederland in de toekomst goed bereikbaar, leefbaar en veilig houden, dan vergt dit een brede aanpak en inzet van slimme mobiliteit.
Op dit moment zijn veel partijen bezig met Smart Mobility, vanuit diverse invalshoeken en verschillende ambities. Maar een goed overzicht van die verschillende initiatieven ontbreekt. Ook wordt er onvoldoende kennis en leerervaringen uitgewisseld en ontbreekt het vaak aan standaardisatie en kennisontwikkeling die praktisch toepasbaar is. Slimme samenwerking tussen verschillende partijen biedt kennis en kansen voor kosteneffectieve oplossingen voor diverse maatschappelijke vraagstukken op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid. In subgroepen denken we met elkaar na over de voordelen, uitdagingen en kansen van Smart Mobility.
7. Flex is onzin. Of toch niet? | Lagerhuisdebat/Omdenksessie
Moderators: Marc Maartens en Ineke van der Werf (DOVA)
Flexvervoer kent vele verschijningen en zit in steeds meer concessies, maar het gebruik valt nog tegen. Is flex een nieuw buzzwoord of voegt het waarde toe aan het OV? Is vraaggestuurd beter dan aanbodgericht? Is flexvervoer makkelijker of ingewikkelder dan gewoon OV?
Aan de hand van prikkelende en soms schurende stellingen gaan we in een Lagerhuisdebat argumenten uitwisselen. Een omdenksessie die misschien tot nieuwe inzichten leidt.
8. Van paardentram naar rijdende computer | Digitale transformatie in voertuigen
Moderators: Roalt Bruininks (GVB) en Dirk Blaauw (GVB)
Innovatie is voor GVB een noodzakelijk middel om haar dienstverlening te optimaliseren en daarmee haar huidige en toekomstige klanten aan zich te kunnen binden. Snel in kunnen spelen op klantwensen en nieuwe technische mogelijkheden is geen wens meer, maar absolute noodzaak. In veel gevallen is innovatie direct gelinkt aan ICT-diensten en op dat vlak is GVB bezig met een significante verbetering en inhaalslag. Deze is met name gericht op het standaardiseren van oplossingen en het transparant ontsluiten van data en informatie. Dergelijke diensten kunnen alleen in korte tijd en tegen redelijke kosten worden gerealiseerd indien de basis op orde is, zowel nu als in de toekomst.
Na deze sessie heeft u meer inzicht wat de impact is van recente ontwikkelingen, hoe vervoerders omgaan met dergelijke ICT-investeringen in een lopende of nieuwe concessie en kent u de uitdagingen waar vervoerders voor staan.
9. Toegankelijk openbaar vervoer: inclusief beleid
Moderators: Lieke Helmes (Toegankelijk Zwolle), Rob Wagemans (ervaringsdeskundige Toegankelijk Zwolle), Jaap Legemaate (E&R-opleidingen), Monique Vloeijberghs (Vervoerregio Amsterdam), Christiaan Zandstra (Vervoerregio Amsterdam), Eva de Ruiter (Ministerie van IenW), Bram Hansma (OV ombudsman) en Wilma de Jong (OV ombudsman)
Reizen met het openbaar vervoer is niet voor iedereen eenvoudig. En dat terwijl we juist willen dat zoveel mogelijk mensen het gebruiken, waaronder ook mensen met een mobiliteitsbeperking. Dit komt terug in het Toekomstbeeld OV 2040 en het VN-verdrag inzake rechten van personen met een handicap. In deze sessie gaat u vier inhoudelijke onderwerpen langs. De Vervoerregio Amsterdam vertelt u meer over hun inclusieve mobiliteitsbeleid en OV-coach als voorbeeldproject waardoor al meer dan 250 nieuwe reizigers met het OV hebben leren reizen. In de regio Zwolle zet men in op de omgang tussen personeel en reizigers met een mobiliteitsbeperking, daar is een speciale training voor opgezet die landelijk navolging krijgt. De OV ombudsman heeft als missie een bijdrage te leveren aan beter openbaar vervoer, welke betrokkenheid hebben zij met het onderwerp toegankelijkheid? Daarover gaan ze met u in gesprek. Het Ministerie van IenW gaat met u brainstormen aan de hand van enkele stellingen over het streven uit het Toekomstbeeld naar volledig toegankelijk OV in 2040.
10. OV-betaaltechnieken van de toekomst. Doe je mee?
Moderators: Bas van Weele (Programma OV-betalen), Chris Meeuwsen (MakerStreet/Unplugged Amsterdam) en Hakki Atun (MakerStreet/Unplugged Amsterdam)
Meer betaalmogelijkheden in het OV komen eraan. De OV-betaalmogelijkheden groeien en geven de reiziger meer keuze. Reizen met je betaalkaart of smartphone is een kwestie van tijd. Reizigers kunnen hun eigen betaalmethode kiezen, geldig in het hele OV. Tegelijkertijd blijft de OV-chipkaart bestaan. Hoe snel zijn de nieuwe betaalvormen business as usual? Dat hangt o.a. af van de reizigersacceptatie.
In deze sessie wordt u geïnformeerd over de nieuwe vormen van betalen. Wat gaat u daar in de nabije toekomst van merken? Welke proeven zijn er al geweest en wat waren de resultaten? Naast informeren is er ruimte voor discussie. Welke betaalvorm gaat u gebruiken?
RONDE 2 - MIDDAGSESSIE
11. Leren van de buren doe je zo! | Doe meer met de OV-Klantenbarometer
Moderators: Willy de Swart (RET) en Marije Heerikhuisen (HTM)
De OV-Klantenbarometer levert een goudmijn aan gegevens op. De kunst is om ervan te leren en de data te gebruiken om het OV verder te verbeteren. Welke zaken vinden reizigers belangrijk? Waar valt nog wat te verbeteren? Aan welke knoppen kun je draaien en wat voor effect heeft dat op de waardering van reizigers? Hoe doen andere vervoerders dat en wat kun je daarvan leren? RET en HTM vertellen over hun ervaringen met het doorspitten van de cijfers, de resultaten daarvan en het effect van wijzigingen in beleid. Ook gingen ze te rade bij elkaar en op bezoek bij andere concessies om inspiratie op te doen.
In deze sessie gaan we niet alleen leren van RET en HTM, maar ook zelf aan de slag. Hoe kun je de reis van de klant verbeteren? Wat zeggen de cijfers en wat vinden we zelf?
12. Nederland is koploper in innovatie en vernieuwing OV (zie sessie 2)
13. Zero emissie OV – gezamenlijk naar circulariteit - materieel
Moderators: Katja Nelissen (Prorail), Peter Bijvelds (Ebusco), Michiel Meurs (Ontwerpbureau FromAtoB), Arend van Dijk (Provincie Noord-Holland /APPM) en Maarten Mulder (ProRail)
De openbaar vervoersector zet flinke stappen richting zero emissie. Treinen, trams en metro’s rijden veelal op groene stroom en zero emissie-bussen worden steeds gewoner in het straatbeeld. Zero emissie is echter meer dan schone aandrijving van voertuigen. Onze CO2-voetafdruk kan ook worden verkleind door slimmer om te gaan met het materiaalgebruik en het maakproces voertuigen. Daarom laten experts uit het infra-, bus- en spoorwezen u graag zien hoe circulariteit nu al een bijdrage levert aan een duurzamer openbaar vervoer en bespreken ze graag hoe we dit samen grootschaliger kunnen inzetten in de gehele ov-sector.
14. Fiets en OV: een innovatieve tandem (zie sessie 4)
15. Bus Rapid Transit (BRT) (zie sessie 5)
16. Mobiliteit ontmoet filosofie
Moderators: Hans Peter Benschop (Rijkswaterstaat) en Daan Roovers, Denker des Vaderlands
Recent is de CROW-publicatie ‘Mobility meets Philosophy – Filosofen agenderen Mobiliteit’ verschenen. Doel van dit initiatief is om verbinding, verbreding en vernieuwing binnen transport en mobiliteit te versterken. In deze sessie kunt u kennismaken met enkele van de opstellers en met hen in gesprek gaan over mobiliteit. Wilt u eens op een andere manier denken over het brede thema mobiliteit, kom dan naar deze sessie!
17. Mobiliteitshubs: ruimte voor succes
Moderators: Frans Bekhuis (CROW) en Wouter Niks
Het huidige mobiliteitssysteem bestaat voornamelijk uit gescheiden netwerken voor OV, auto en/of fiets en lopen. Verdere integratie van deze netwerken is in de toekomst gewenst om de toenemende mobiliteitsvraag op te kunnen vangen. Het faciliteren van de multimodale deur-tot-deurreis en een goede inrichting op en rondom OV-knooppunten is daarvoor noodzakelijk. Om te kunnen anticiperen op de toekomst moet naast het huidig functioneren ook een inschatting worden gemaakt van het functioneren van het OV-knooppunt in de toekomst. Bij deze aanpak wordt in toenemende mate gekeken naar (koppelings-)mogelijkheden van o.a. energietransitie, klimaatadaptatie, flexibel multifunctioneel gebruik, placemaking en duurzame gebiedsontwikkeling.
18. Reisdata is het nieuwe goud, maar hoe delf je het?
Moderators: Mike van der Zalm (9292), Zaja Brummer (9292), Tania Rademaker (9292) en Kim de Groot (9292)
Nieuwsgierig hoe reisdata een voorspellende waarde hebben en hoe deze data ingezet kunnen worden? Bezoek dan de interactieve sessie van 9292. Via quizvragen en herkenbare voorbeelden wordt u meegenomen in de wereld van reisdata en Business Intelligence. Hoe komt 9292 daaraan, wat doet zij er mee en voor wie is het allemaal interessant?
De verrassende inzichten vanuit reisdata zullen uw denkbeelden eerder ontkrachten dan bevestigen! Na afloop van deze interactieve sessie ziet u de enorme potentie voor de inzet van reisdata voor verbetering van het ov en heeft u nieuwe inzichten opgedaan waar u direct mee aan de slag kunt.
19. Toegankelijk openbaar vervoer: inclusief beleid (zie sessie 9)
20. OV-betaaltechnieken van de toekomst. Doe je mee? (zie sessie 10)
Extra verdiepingssessie na afloop van de plenaire bijeenkomst:
OV-Klantenbarometer 2019: de resultaten | Een kijkje achter de cijfers
Moderators: Guy Hermans (CROW) en Gerard van Kesteren (CROW)
Bent u benieuwd wat reizigers vinden van het openbaar vervoer? Kom dan naar deze sessie. Gerard van Kesteren en Guy Hermans van CROW praten u bij over de belangrijkste uitkomsten van het landelijke onderzoek naar klanttevredenheid in het openbaar vervoer: de OV-Klantenbarometer. Meer dan 100.000 reizigers verspreid over heel Nederland, reizend met de bus, trein, metro, tram of de ferry gaven hun oordeel over ruim 20 aspecten van het openbaar vervoer. Naast het algemeen oordeel is onder meer gevraagd naar betaalgemak, instapgemak en de beleving van de rit. Dat komt allemaal aan de orde tijdens deze sessie, waarbij we uiteraard een vergelijking maken tussen de uitkomsten van 2019 en eerdere jaren.
Dag van het OV
OV-campusdagvanhetov@dova.nu
OV-campusdagvanhetov@dova.nuhttps://www.dagvanhetov.nl
2021-03-22
2021-03-22
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van het OVDag van het OV0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland