Kennissessies
Tussen 11.00 en 15.00 uur worden in twee rondes onderstaande kennissessies aangeboden. In juni volgt een mail waarin je je kunt aanmelden voor twee kennissessies.
Ronde 1 - 11.15-12.30 uur
_______________________________________________________________________
1. Reizigerstevredenheid
De OV-campus en Rover willen dat er meer aandacht komt voor reizigers-ontzorging. Het lijkt logisch dat de reiziger altijd een spreekwoordelijke plek aan tafel heeft, maar in de praktijk valt dat tegen. Vaak krijgen zaken als verdienmodel, afspraken tussen vervoerder en opdrachtgever, verantwoording, enz. stapsgewijs de overhand boven gebruiksgemak voor de reiziger. De vraag die verder leeft is of we alle schakels van de OV-reis en ook de niet-reiziger wel voldoende in beeld hebben. Ook aan weggelopen reizigers wordt weinig aandacht besteed, terwijl dit juist nu (na corona) een belangrijk vraagstuk is. Samen met deelnemers aan de sessie willen we aan de slag om een actieprogramma reizigersontzorging verder vorm te geven.
Sprekers
- Ineke van der Werf (DOVA)
- Eva Taylor Parkins (ROVER)
_______________________________________________________________________
2. Innovatie in NL
Doel 4 uit het TBOV2040 luidt: Nederland is een koploper in innovatie en vernieuwing van het OV. Dit doel monitoren is niet eenvoudig, want hoe vertalen we het doel naar meetbare indicatoren? Tegelijkertijd is innovatie urgenter dan ooit, want hoe halen we de reiziger na twee jaar corona terug naar het openbaar vervoer? Het kernteam Monitoring heeft begin 2022 bij monde van Rebel Group interviews gehouden bij OV-autoriteiten en vervoersbedrijven om te achterhalen aan welke innovaties binnen de ov-sector wordt gewerkt. In de workshop willen we bespreken in hoeverre we daarin reizigersgericht zijn. Welke innovaties zijn nodig om de reiziger terug te winnen? Hoe kunnen we als sector invulling geven aan een innovatienetwerk?
Sprekers
- Nico van Paridon (Vervoerregio Amsterdam)
- Frederik de Vries (Rebel Group)
- Karlien de Boer (Rebel Group)
- Lesly Broekaart (RET)
- Peter Smit (HTM)
_______________________________________________________________________
3. De opkomst van zero emissie 8-persoonsbusjes
Naast ‘reguliere’ bussen wordt in het OV ook veel gebruik gemaakt van 8-persoonsbusjes. Wanneer ze gereden worden door chauffeurs met alleen rijbewijs B is het een opgave om én een goede range, én toegankelijkheid, én betaalbaarheid van de busjes te garanderen. De verduurzaming van de busjes is niet alleen binnen OV, maar ook voor doelgroepenvervoer een opgave. Bus(om)bouwer Tribus geeft ons de laatste stand van zaken. Het OV-bureau Groningen Drenthe is bezig met een vervanging van 8-persoons diesel/HVO bussen naar zero-emissie bussen, zij vertellen ons wat je tegenkomt. Daarnaast gaan we met ElaadNL in gesprek over de impact van de zero-emissie voertuigen op het elektriciteitsnet in woonwijken.
Sprekers
- Flip Konings (OV-bureau Groningen-Drenthe
- Erik Henneken (Tribus)
- Paul Broos (ElaadNL)
______________________________________________________________________
4. Is reistijd geld?
Is reistijd daadwerkelijk de belangrijkste voorspeller van de algemene waardering in de klantenbarometer? En hoe belangrijk is rijtijd voor de financiering van het OV? Veel concessies worden namelijk betaald op basis van dienstregelinguren. De TU laat zien hoe je op basis van data doorstroming en reistijden kunt beïnvloeden. Aan de hand van data uit de OV klantenbarometer gaan we dieper in op de voorspellende waarde van reistijd en ritfrequentie voor de algemene tevredenheid. We sluiten de sessie af met een vooruitblik naar het nieuwe MIPOV en hoe reistijd daarin een plaats zal krijgen.
Sprekers
- Rene Borsje (DOVA)
- Niels van Oort (TU Delft)
- Willie de Swart (CROW)
______________________________________________________________________
5. BRT wat kan je er mee? – Presentatie van de BRT Verkenning
Mobiliteit is meer dan op de snelste manier van A naar B te komen. Het vormt een onderlegger van onze economie en maatschappij, maar zorgt ook voor druk op de (soms) schaarse ruimte en leefomgeving. Bij de start van de verkenning vinden wij het van belang om stil te staan bij de maatschappelijke meerwaarde van BRT, als basis voor hét verhaal van BRT in Nederland. De meerwaarde van het BRT-concept heeft niet alleen betrekking op vervoerswaarde in de zin van praktische en financiële optimalisatie van het gewenste openbaar vervoer, maar ook op het type reizigers (doelgroep). Het consortium Arcadis-Berenschot neemt ons mee in de resultaten die zij opgehaald hebben voor de BRT verkenning en welke kansen zij zien voor de toekomst van BRT.
Sprekers
- Rogier Beenders (Berenschot)
- Mireille Verwoest (Berenschot)
- Kaj Mook (Berenschot)
_______________________________________________________________________
6. Maatschappelijke meerwaarde van een knooppunt
De ontwikkeling van OV-knooppunten en hun omgeving draagt niet alleen bij aan reistijdwinst, maar heeft een breed scala aan maatschappelijke effecten: ruimtelijk-economische effecten, leefbaarheidseffecten, duurzaamheidseffecten, sociale effecten, etc. Hoe druk je deze effecten uit? Traditionele modellen lijken niet goed te passen. Veel regio’s zoeken naar manieren om de kosten en baten van knooppuntontwikkeling beter te duiden. Tijdens deze sessie verkennen we enkele raamwerken en methodes.
Op welke manier kan de Maatschappelijke Kosten Baten Analyse (MKBA) vertaald worden naar OV-knooppunten? Onderzoekers van Decisio lichten toe hoe ze dat voor OV-knooppunten langs de Oude Lijn hebben gedaan. Daarnaast bekijken we het brede welvaartperspectief en de Planobjectivering tool van PBL. Na een toelichting van de methodes, gaan we er samen mee aan de slag. Wat leren we van de toepassing van de methode op een concrete casus?
Sprekers
- Liselotte Bingen (IenW)
- Like Bijlsma en Ed Dammers (PBL)
- Daan van Gent (Decisio)
_______________________________________________________________________
7. Lopen naar de halte (Engelstalige sessie)
This session will discuss the relationship between walking and public transport. Over 90% of all public transport users walk to access stops and stations, they spend nearly 50% of their travel time as pedestrians, and their impression of the public transport journey is dominated by memories from the time spent as pedestrian. Developing attractive walking environments to access public transport receives a potential to triple the amount of potential public transport users. How this can be achieved through urban planning and design will be discussed. The session contains interactive elements to share experiences and impressions and a possibility for a digital exchange beyond the duration of the seminar.
Spreker
- Helge Hillnhütter
_______________________________________________________________________
8. Gebiedsontwikkeling en HOV Binckhorst
Op de Binckhorst, een van de grootste nieuwbouwlocaties van Nederland, wordt een volledig nieuwe wijk ontwikkeld met tienduizenden nieuwe woningen en arbeidsplaatsen. Om dit mogelijk te maken zijn grootschalige investeringen in regionale bereikbaarheid nodig. Vanuit de ambitie om in Den Haag tot een mobiliteitstransitie te komen wordt hierbij prioriteit gegeven aan voetgangers, fietsers en OV. De maatregelen worden door de gemeente Den Haag samen met regionale partners en het rijk onderzocht in de MIRT-verkenning bereikbaarheid CID/Binckhorst. Een nieuwe HOV-lijn over de Binckhorst is hierin de grootste investering.
Sprekers
- David van Keulen (Gemeente Den Haag)
- Annabel Hoogeveen (Gemeente Den Haag)
_______________________________________________________________________
Ronde 2 - 13.30-14.45 uur
_______________________________________________________________________
9. Duurzamer reizen: op zoek mét de reiziger
We staan stil bij de uitkomsten van het Needfinding (actie)-onderzoek dat in 2021 is uitgevoerd in opdracht van de OV-campus, IenW en Railforum. Veel zaken in het OV worden pas logisch bij gebruik, dat schrikt niet-gebruikers flink af. Met de deelnemers gaan we op zoek naar concrete mogelijkheden om de uit het onderzoek voortgekomen verbeterpunten te vertalen naar toepassingen in de dagelijkse OV-praktijk. Hoe krijgen we de potentiële reiziger in het openbaar vervoer?
Spreker
- Rombout Frieling
_______________________________________________________________________
10. OV Klantenbarometer
We gaan in een sessie de deelnemers mee nemen in wat kan je nog meer met de OV-klantenbarometer? Neem je altijd de cijfers en reken je daar een vervoerder op af? Of ga je dieper op die cijfers in, zoek je de verbanden en zet je de reiziger centraal? Onder leiding van een stadsvervoerder en een oud-stadsvervoerder, die nu werkt aan de OV-Klantenbarometer bij CROW, gaan we kijken wat kan je en wat wil je met de waardering van de reiziger? Hoe zoek en vind je de verdieping?
Spreker
- Marije Heerikhuizen (HTM)
_______________________________________________________________________
11. Het gehele OV circulair
Het gehele OV zero emissie en circulair. Dit is één van de vijf doelen uit het Toekomstbeeld OV. In lijn met Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050 wordt in 2030 de helft minder primaire grondstoffen gebruikt en is de sector in 2050 volledig circulair. In deze sessie nemen sprekers van ProRail en NS u mee hoe zij op dit moment aan circulariteit werken, wat zij daarin tegenkomen en wat volgens hen nodig is om volledig circulair te worden.
Sprekers
- Katja Nelissen (ProRail)
- Ilse de Vos-van Eekeren (NS)
_______________________________________________________________________
12. Verbeter de reisinformatie door gebruik halte-data
Digitalisering, inzet van informatie technologie en datagedreven werken: vervoerbedrijven, ov-autoriteiten en wegbeheerders laten al jaren zien hoe dit werkt in een complexe keten. In het Centraal Halte Bestand wordt halte infrastructuur nauwkeurig bijgehouden ten behoeve van diverse doeleinden. Vervoerregio Amsterdam, vervoerbedrijf GVB en Samenwerkingsverband DOVA gaan graag met u in gesprek over de wijze waarop accurate haltedata nu en in de nabije toekomst nog beter kan worden ingezet om ov-beleid en toegankelijke reisinformatie verder te optimaliseren.
Sprekers
- Mark Könst (Vervoerregio Amsterdam)
- Robin Nicolaas (GVB)
- Wouter Kooijman (DOVA)
_____________________________________________________________________
13. Vertaling van de BRT verkenning naar de praktijk
Op basis van de eerste resultaten van de BRT verkenning die het consortium Arcadis – Berenschot zullen Frank van Setten en Peter de Winter een praktische koppeling maken aan de hand van twee casussen (Hlm-Asd en Meijerij). Ze zullen ingaan op de maatschappelijke meerwaarde van BRT en aan welke eisen een dergelijk systeem moet voldoen. Aan de hand van de twee casussen vertellen zij meer over de impact die zij verwachten van BRT binnen de mobiliteitstransitie en wat dit betekend voor de kansen en verdere ontwikkeling van BRT.
Sprekers
- Anne Reinders (Arriva)
- Peter de Winter (Vervoerregio Amsterdam)
____________________________________________________________________
14. College tour - Hubs aan de stadsrand
Er is een verschuiving binnen de werelden van mobiliteit en gebiedsontwikkeling, waar we zien dat binnen de stedelijke gebieden de grote centrale stations helemaal overlopen. Steden kijken daarom steeds meer naar OV-hubs aan de randen van de stad om de binnenstad te ontlasten. In deze sessie verdiepen we ons in Haarlem en Utrecht: hoe kijken zij tegen deze ontwikkeling aan en welke stappen hebben ze daarin al gezet?
Na de eerste introductie van de twee casussen gaan we in gesprek met de aanwezigen over wat we hier van kunnen leren. Waar speelt deze ontwikkeling nog meer en welke kansen liggen er voor de verdere ontwikkeling van hubs aan de stadsrand?
Sprekers
- Jelle Hengstmengel (Provincie Noord-Holland)
- Alan Hoekstra (RWS)
_______________________________________________________________________
15. Lopen naar de halte (Engelstalige sessie) - idem als in de ochtend
This session will discuss the relationship between walking and public transport. Over 90% of all public transport users walk to access stops and stations, they spend nearly 50% of their travel time as pedestrians, and their impression of the public transport journey is dominated by memories from the time spent as pedestrian. Developing attractive walking environments to access public transport receives a potential to triple the amount of potential public transport users. How this can be achieved through urban planning and design will be discussed. The session contains interactive elements to share experiences and impressions and a possibility for a digital exchange beyond the duration of the seminar.
Spreker
- Helge Hillnhütter
_______________________________________________________________________
16. Gebiedsontwikkeling en HOV Binckhorst - idem als in de ochtend
Op de Binckhorst, een van de grootste nieuwbouwlocaties van Nederland, wordt een volledig nieuwe wijk ontwikkeld met tienduizenden nieuwe woningen en arbeidsplaatsen. Om dit mogelijk te maken zijn grootschalige investeringen in regionale bereikbaarheid nodig. Vanuit de ambitie om in Den Haag tot een mobiliteitstransitie te komen wordt hierbij prioriteit gegeven aan voetgangers, fietsers en OV. De maatregelen worden door de gemeente Den Haag samen met regionale partners en het rijk onderzocht in de MIRT-verkenning bereikbaarheid CID/Binckhorst. Een nieuwe HOV-lijn over de Binckhorst is hierin de grootste investering.
Sprekers
- David van Keulen (Gemeente Den Haag)
- Annabel Hoogeveen (Gemeente Den Haag)
_____________________________________________________________________
Dag van het OV 2022
OV-campusdagvanhetov@dova.nu
OV-campusdagvanhetov@dova.nuhttps://www.dagvanhetov.nl
2022-06-27
2022-06-27
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van het OV 2022Dag van het OV 20220.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland