Kennissessies
Tussen 11.30 en 15.00 uur worden in twee rondes onderstaande kennissessies aangeboden. De komende periode zullen wij informatie over de kennissessies verder aanvullen qua inhoud en sprekers. Houd de website in de gaten.
In juni volgt een mail waarin je je kunt aanmelden voor twee kennissessies.
RONDE 1: 11.30-12.45 uur
_______________________________________________________________________
1. Meer reizigers of meer reizen?
Na de pandemie is het aantal reizen met het OV afgenomen. Wat is er voor nodig om het aantal reizen te laten groeien? Om antwoord te kunnen vinden op antwoorden kan je te rade gaan bij reizigers die al in het OV zitten. Je kunt ook breder kijken en de burger centraal te stellen. Voor deze kennissessie kijken we naar deze laatste populatie. Er zijn burgers die nooit, af en toe, regelmatig of juist heel vaak met het OV reizen. In deze sessie presenteert René Borsje de resultaten van een onderzoek dat net voor de eerste lockdown en precies drie jaar daarna heeft plaatsgevonden. Waarom reist men nu juist minder met het OV? Wat is nodig om meer met het OV te reizen? Vervolgens geeft Jorinde ten Hoeve een kijkje in de keuken over hoe haar OV-autoriteit zich richt op de niet- en de infrequente reiziger. De workshop wordt geleid door inhoudelijk OV-expert Niels van Oort.
Sprekers
- René Borsje (TU-Delft en DOVA)
- Jorinde ten Hoeve (OV-bureau Groningen-Drente)
- Niels van Oort (TU-Delft)
_______________________________________________________________________
2. Vanzelfsprekend data delen
Openbaar vervoer is voor velen een belangrijke schakel in hun ketenreizen. Om die zo aantrekkelijk en vanzelfsprekend mogelijk te maken zijn er diverse drempels weg te nemen. De juiste toepassing van data vanuit verschillende bronnen kan daarbij ondersteunen. Ga aan de hand van 5 stellingen het gesprek aan met het NTM om samen kansen te identificeren en use cases aan te dragen die prioriteit zouden moeten krijgen bij overheden en marktpartijen. Samen data delen brengt vanzelfsprekend ov een stap dichter bij de eindgebruikers.
Sprekers
- Marlous Hovestad (NDW)
- Marloes Verhoeven (DOVA)
- Jan Maarten van den Berg (NDW)
- Bart Dekkers (DOVA)
______________________________________________________________________
3. Gemakkelijk de grens over - (internationale) ticketing
In de MaaS pilot Limburg staat gemak voor de reiziger om internationaal via verschillende vormen van vervoer waaronder het OV en deelmobiliteit te reizen voorop. Daartoe is, samen met de Duitse partijen, een zeer gebruiksvriendelijk ticketsysteem via een MaaS-app bedacht dat nu al kan worden gebruikt op de reizen tussen Maastricht en Aken en later dit jaar naar Keulen en zelfs naar Luik (via de Drielandentrein). Met de gekozen oplossing worden (bestaande) ticketsystemen in de 3 landen met elkaar verbonden, met een mogelijke opschaling naar andere grensregio’s en andere internationale (OV) verbindingen. Naast geografische opschaling maakt de gekozen oplossing het ook mogelijk om op meerdere manieren te reizen: van vooraf betaalde kaartjes tot achteraf betalen op basis van locatie gebaseerd reizen.
Sprekers
- Coen Timmerman (IenW)
- Roel Testroote (ACCEPT Institute)
_______________________________________________________________________
4. Integratie OV en Doelgroepenvervoer, welke bruikbare oplossingen zijn er?
Integratie tussen OV en doelgroepenvervoer, dit is nodig en mogelijk. Maar goede integratie is nog niet gerealiseerd. In deze interactieve sessie presenteren we goede initiatieven. We vragen u actief mee te denken over wat OV en doelgroepenvervoer van elkaar nodig hebben om integratie voor elkaar te krijgen. En we kijken of regiecentrales een mogelijk oplossing kunnen zijn. Met de bij u opgehaalde ideeën gaan we als VDVN actief aan de slag.
Sprekers
- volgt
______________________________________________________________________
5. Circulariteit in het openbaar vervoer
Eén van de doelen van het Toekomstbeeld Openbaar Vervoer 2040 is dat het gehele OV uitstootvrij en circulair is. NS en ProRail hebben tijdens een drukbezochte sessie op de Dag van het OV 2022 gepresenteerd hoe zij aan circulariteit werken. Dit jaar gaan we een stap verder. We presenteren hoe in de OV-sector aan circulariteit gewerkt wordt en de Vervoerregio Amsterdam vertelt haar verhaal over beleid en uitvoering van circulariteit. De deelnemers gaan vervolgens in een interactieve sessie in gesprek over hun eigen rol en acties om te komen tot volledig circulair OV.
Sprekers
- Niek de Vreeze (KWINK)
_____________________________________________________________________
6. OVpay: steeds slimmer, steeds makkelijker
OVpay is het nieuwe in- en uitchecken in het OV. Deze nieuwe manier van in- en uitchecken is nu al op veel plekken mogelijk met de contactloze betaalpas, creditcard of mobiel. Hiervoor maken we gebruik van een nieuwe techniek, de EMV-techniek. Deze techniek is goedkoper, minder fraudegevoelig en maakt aanvullende diensten mogelijk. Tijdens deze kennissessie gaan we in gesprek over de eerste ervaringen met het nieuwe in- en uitchecken en de mogelijkheden van de aanvullende diensten, zodat reizen en betalen in het OV makkelijker wordt.
Sprekers
- volgt
_______________________________________________________________________
7. De gulden snelweg
Inhoud van de kennissessie volgt zo spoedig mogelijk.
Spreker
- Geert Kloppenburg
_______________________________________________________________________
RONDE 2: 13.45-15.00 uur
_______________________________________________________________________
8. Vanzelfsprekende overstap op basis van stationsdata
Begin 2023 is een nieuwe Europese datastandaard gevalideerd die het mogelijk maakt om geüniformeerde data uit te wisselen over toegankelijkheid van stations. Samen met ProRail en NS-stations wordt gewerkt aan het beschikbaar stellen van de juiste gegevens om reizigers nog beter te informeren via reisplanners. BISON en ProRail vertellen u graag meer over deze ontwikkeling en gaan graag het gesprek met u aan over vervolgstappen die bijdragen aan vanzelfsprekend ov.
Sprekers
- Joost Boor (BISON)
- Sander de Hek (ProRail)
- Jeroen Nijhuis (Irias)
_______________________________________________________________________
9. De reiziger als vertrekpunt
Hoe gastvrij is het openbaar vervoer? En wat kunnen we leren van de evenementenbranche? In deze sessie onderzoeken we met elkaar wat gastvrijheid is en worden we uitgedaagd om dit toe te passen op het openbaar vervoer van de toekomst. Dit doen we onder begeleiding van een ervaren (oud)-medewerker van een internationaal pretpark, nu werkzaam in het openbaar vervoer.
Sprekers
- Marnix Overbeke (GVB)
_______________________________________________________________________
10. Visie op vanzelfsprekend OV in 2040
Deze workshop focust op de wenselijke toekomst van het OV, hoe ziet deze eruit? Meerdere groepen focussen op de toekomst van verschillende soorten openbaar vervoer. Hierbij focussen we op de behoeften van de reiziger. Midjourney (AI-tool) ondersteunt de uitwerking van de visies. Aan het einde van de sessie vormt elk onderdeel van de keten een groter geheel en de uiteindelijke toekomstvisie voor het OV in 2040. (*het doel is deze te delen tijdens de netwerkborrel)
Sprekers
- Tamay Oudhof (TU Delft)
- Suzanne Hiemstra-van Mastrigt (TU Delft)
_______________________________________________________________________
11. De batterij centraal
De batterij settelt zich in de OV-context. Wat zijn uitdagingen en kansen om de batterij zo duurzaam en effectief mogelijk in te zetten? In 3 korte presentaties zal gesproken worden over circulaire toepassingen voor de busbatterij, energieopslag in tunnels, en de mogelijkheden en impact van de batterij als schakel tussen treinen, trams, metro's en het energienet. In een interactief gesprek zullen de behoeften en kennis uit het publiek gevraagd worden, met vragen zoals: wie is verantwoordelijk voor de infra en de batterij in en rondom een concessie? Hoe nemen jullie de rol/het gebruik van de batterij al mee in een aanbesteding of opdracht? Hoe waarborgen jullie dat Nederlandse innovaties de kans krijgen om op te schalen?
Sprekers
- Koen van Breukelen (RWS)
- Harry van der Weijde (TNO)
- Maarten Klein Geltink (Hedgehog)
_______________________________________________________________________
12. Vanzelfsprekend OV in de stad - Hoe krijg je de tram goed ingepast?
De tram is een goed middel om veel reizigers in één keer te vervoeren. De tram is daarom een wezenlijk en vanzelfsprekend onderdeel van het vervoerssysteem in de vier grote steden en agglomeraties waarin ze liggen: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. De tram verdient een passende plaats in deze stedelijk gebieden. Met een goede inpassing wordt de tram immers gezien als een aanjager voor stedelijke ontwikkelingen, terwijl mobiliteit op een veilige, duurzame en efficiënte wijze vorm krijgt. Recent is door CROW in samenwerking met de decentrale overheden, beheerders van de traminfrastructuur en vervoerders van de vier grote steden een richtlijn opgesteld met de titel ‘Inpassing tram in stedelijke omgeving’. Tijdens deze kennissessie wordt de richtlijn toegelicht.
Sprekers
- Huub Schous (VRA)
- Gerrit Barmentlo (provincie Utrecht)
________________________________________________________________________
13. Hoe verleiden we de reiziger met BRT?
Hoe geef je met BRT (Bus Rapid Transit) praktisch invulling aan reizigersbehoeftes? Auto’s worden misschien wel zuiniger, stiller en schoner, maar… kleiner worden ze niet. En zo blijft het gevaar dat de wegen in een steeds voller Nederland, vol blijven slibben. Kwalitatief goed openbaar vervoer is noodzakelijk om Nederland bereikbaar en leefbaar te maken/houden. Bus Rapid Transit bestaat in veel varianten. De ene variant is succesvoller dan de andere. Hoe gaan we de reiziger verleiden? In deze prikkelende sessie laat René Borsje aan de hand van wetenschappelijke inzichten zien welke verschillende behoeftes en voorkeuren (potentiële) OV-reizigers hebben bij een BRT-systeem. Vervolgens neemt Arjen Jaarsma ons mee naar enkele voorbeelden van BRT uit de internationale praktijk. Welke elementen lenen zich mogelijk, of juist niet, om invulling te geven aan reizigersbehoeftes?
Sprekers
- René Borsje (TU Delft en DOVA)
- Arjen Jaarsma (Sweco)
_____________________________________________________________________
14. Imago van het OV
Veel factoren zijn van invloed op het imago van het openbaar vervoer. Aanbod, vraag, communicatie en marketing, ontwikkelingen in de maatschappij en de bestuurlijke context. Een aantal jaar geleden werd het openbaar vervoer vooral gelinkt aan vertragingen en té lang reizen, inmiddels zien we dat het algemeen klantenoordeel ieder jaar licht stijgt. In 2022 was er een kleine daling. Marketing heeft op het goede cijfer uiteraard invloed gehad, maar marketing in het openbaar vervoer kan lastig zijn. In deze sessie kijken we naar de staat van het openbaar vervoer, met een blik van andere sectoren naar de klant en naar de toepassing in de praktijk.
Sprekers
- Niels van Oort (TU Delft)
- Stephan van Slooten (Altuition)
- Katja van Veen (HTM)
_______________________________________________________________________
Dag van het OV 2023
Dag van het OV 2023dagvanhetov@dova.nu
Dag van het OV 2023dagvanhetov@dova.nuhttps://www.dagvanhetov.nl
2023-06-19
2023-06-19
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Dag van het OV 2023Dag van het OV 20230.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend